Title Bitkisel Kaynaklı Bazı Fonksiyonel Gıdalar
Authors Muhammed Mustafa ÖZÇELİK
Abstract “Fonksiyonel ürünler” son yıllarda ortaya atılan bir kavramdır. Ürünün çok amaçlı olduğunu ifade eder. En yaygın fonksiyonel ürünler gıda ve kozmetik sektöründe toplanmaktadır. Fonksiyonel gıdalar vücudun temel besin ögelerine olan ihtiyacı karşılamanın ötesinde insan fizyolojisi ve metabolik fonksiyonları üzerinde önemli faydalar sağlayan, böylelikle hastalıklardan korunmada ve daha sağlıklı bir yaşama ulaşmada etkinlik gösteren ürünleridir. Fonksiyonel gıdalar kavramı yeni olsa da uygulaması çok eskilere dayanır. Otlupeynir, Şalgam suyu, Köme ve Sucuk, Tarhana çorbası, Andız pekmezi, Kestane balı, Kan balı, Salep, Kuşburnu çayı, Kantaron yağı, Çörekotu yağı; Ebegümeci, Semizotu ve Madımak yemekleri bunlardan bazılarıdır. İlaçların yan etkisi öğrenildikçe ve sağlık problemleri arttıkça fonksiyonel gıdalara yönelme de artmış, ürünler çeşitlendirilmiştir. Fonksiyonel gıdalar giderek sektörel bir yapıya dönüşmektedir; ürünün ekonomik değeri de normal gıdaların birkaç katıdır. Bu çalışmada, ülkemizdeki yerel fonksiyonel gıdalardan bazıları gözlemlerimize ve literatüre bağlı olarak anlatılmaktadır. Bu fonksiyonel gıdaların genel bir değerlendirmesi yapılıp bazı eleştiri ve önerilere yer verilmiştir.
Keywords Fonksiyonel gıdalar,Fonksiyonel ürünler,Zayıflama çayları,Metabolizma hızlandırıcılar
Journal BIBAD - Research Journal Of Biological Sciences
Issue Issue 1
Page 57-68
Year 2016
Download Download this article.!!!
This article has been downloaded 30 times.


© 2016 www.nobel.gen.tr. All rights reserved | Design by Nobel Science and Research Center